8 березня 2024, 09:34, Політика

Уряд гальмує визначення територій активних бойових дій для оподаткування

Уряд затримує питання визначення територій такими, де ведуться активні бойові дії, що позбавляє бізнес та громади цих територій пільгового оподаткування. Про це повідомив голова парламентського комітету з питання фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, питання визначення територій активних бойових дій для оподаткування для Кабінету Міністрів України стало майже кармічним випробуванням.

 

 

Спершу цілий рік уряд не міг визначитися аж доки наш парламент не вирішив цю проблему за Уряд шляхом прийняття Закону № 3050-IX. Але навіть зараз Кабміну, а точніше Мінреінтеграції, вдається створювати для платників податків додаткові питання майже на рівному місці», – вважає Гетманцев.

Зміни, внесені постановою Кабінету Міністрів від 9 травня 2023 року № 469, призвели до додавання нової категорії територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси. Це створило додаткові питання щодо застосування податкових пільг на таких територіях.

Більше того, за його словами, Мінреінтеграції при наповненні переліку допускає ситуації, коли один і той же населений пункт може мати однакову дату як завершення, так і початку бойових дій. Це робить перелік ще більш неоднозначним для застосування в оподаткуванні, з огляду на те, що податкові пільги зазвичай прив'язані до дати завершення активних бойових дій.

Нагадаємо, що дане питання особливо актуальним є для громад і аграріїв цих територій, які зазнають втрат від російської агресії.  На визначених урядом територіях активних бойових дій  існує особливий порядок нарахування і сплати податків та зборів. За оцінками української влади, агросектор України вже втратив від війни $80,1 млрд.

в