8 березня 2024, 08:31, Торгівля

Мінагро озвучило прогноз експорту цукру, птиці та яєць до Європи на 2024 рік

У Міністерстві аграрної політики спрогнозували можливий обсяг цьогорічних безмитних поставок чутливих видів агропродукції до ЄС. Про це розповів заступник міністра агрополітики України Маркіян Дмитрасевич, коментуючи РБК-Україна рішенням профільного комітету Європарламенту про продовження пільгових умов( автономні торговельні заходи) з можливістю обмежень на імпорт з України цукру, птиці та яєць.

Як випливає із коментаря заступника аграрного міністра, наразі складно сказати максимальні обсяги товарів, які можна буде постачати з червня без обмежень до ЄС, бо ще немає чіткого механізму визначення від ЄС. Однак попередній прогноз  він зробив. Так, Дмитрасевич підкреслив, що спираючись на показники торгівлі за 2022 і 2023 роки, Україна розраховує у 2024 році на безмитне постачання до ЄС близько 300 тис. т цукру, 150 тис. т птиці та 46 тис. т яєць.

У перспективі, на його думку, потрібно внести зміни до угоди про вільну торгівлю України з ЄС, щоби щороку не продовжувати автономні торговельні заходи.

Україна потребує більш довгострокового рішення, щоб щоразу не домовлятися про АТМ на рік. Уряд України пропонуватиме зміни (до угоди про асоціацію – Авт.) щодо вільної торгівлі, які діятимуть до моменту вступу України до ЄС», – уточнив він.

Нагадаємо, що у четвер 7 березня 2024 року Європарламент голосуванням 26 депутатів проти 10 схвалив пропозицію продовжити тимчасове скасування імпортних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до ЄС ще на рік – з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, обмеживши при цьому експорт деяких видів чутливих сільськогосподарських товарів з України (м'ясо птиці, яєця, цукор). Зокрема, активну участь у цьому здійснювала Польща.

в