6 березня 2024, 18:01, Рослинництво

Брак коштів і фахівців: експерти розповіли про вплив мобілізації на посівну

За словами експертів, в Україні в поточному році велика частина агровиробників може не розпочати посівну через брак коштів і робочої сили, що викликано мобілізацією. Про це повідомляє ТСН.

Нестача фахівців стала головною проблемою посівної 2024 року. В Мінагро заявили, що поля вдасться засіяти, але головним чином олійними культурами. Мінімум, який потрібен для роботи аграрного сектору України сягає 500 тис. найманих працівників.

Зараз особливо не вистачає трактористів та механізаторів, оскільки їх в першу чергу мобілізують до ЗСУ. За словами експертів, підготовка спеціаліста для роботи на дорогих, імпортних тракторах потребує декілька років. Для роботи механізаторами також потрібні фахівці з вищою освітою. Експерти визнають, що через катастрофічний брак коштів на посівну, аграрії продовжать економити на добривах, що призведе до зменшення врожайності.

Людський фактор – це один з ключових викликів, однозначно існує дефіцит робочої сили. Станом на сьогодні, на щастя, це не призвело до зупинки діяльності. Наявні програми бронювання дозволяють мінімум зберегти», – розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, експерт розповів, чи планує держава мобілізовувати аграріїв через ДАР. Також в Україні можуть змінити порядок використання земель оборони.

в