7 березня 2024, 08:30, Торгівля

Економіст назвав перспективи вирішення зернового конфлікту з Польщею

Блокада кордону з Польщею не є критичною для України, оскільки більш важливим залишається підтримка партнерських відносин між країнами. Такої думки дотримується економіст Володимир Золоторьов, пише УНІАН.

На думку експертів, українська сторона дотримується правильної тактики, що допомагає їй здобувати підтримку Єврокомісії. Аналітики зазначають, що керівництво країни вчасно прийняло самообмеження щодо деяких видів аграрної продукції.

Фахівці сходяться на думці, що проблему можна вирішити лише політичними інструментами, а не правовими. Володимир Золоторьов впевнений, що Україні не слід вдаватися до «дзеркальних заходів на пунктах пропуску», якими погрожував полякам прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Оцінка економічних втрат ускладнена через те, що події ще тривають. Будь які цифри втрат будуть дуже приблизні. Загалом, я вважаю що блокада для української економіки не критична, бо є інші кордони, і товари можна постачати через них. Дійсно критичним є погіршення стосунків з Польщею. Тим більше, що Польща є одним з наших головних союзників, який, до того ж, як і ми, знаходиться під загрозою агресії з боку Росії», – зазначив економіст Володимир Золоторьов.

Як писав AgroPolit.com, Україна може прийняти обмеження торгівлі з ЄС, якщо російське зерно в Європі заборонять. Також польські депутати хочуть повністю заборонити агропродукцію з України, рф та Білорусі.

в