6 березня 2024, 13:20, Рослинництво

В Україні планують застосувати європейські правила до продажу ЗЗР та добрив – законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 11062 «Про засоби захисту рослин і добривні засоби». Про це повідомляє AgroPolit.com.

Законопроєкт пропонує встановити процедури розміщення на ринку засобів захисту рослин та добривних засобів відповідно до правил, діючих в Європейському Союзі та, відповідно, визначити термінологію та основні поняття стосовно схвалення діючих речовин, антидотів та синергістів які містяться в препаративних формах засобів захисту рослин, визначення неприйнятних коформулянтів, які не можуть міститись у складі засобів захисту рослин, гармонізацію процедур розміщення на ринку добривних засобів, а також визначення порядку поводження із небезпечними відходами, які утворюються внаслідок застосування засобів захисту рослин.

Очікуваний вплив реалізації акту на:

  • ринкове середовище: проєкт акту є регуляторним актом;
  • громадське здоров’я: покращення стану та подальше створення передумов для зміцнення та збереження здоров’я населення внаслідок запровадження процедур розміщення на ринку ЗЗР і агрохімікатів відповідно до правил ЄС;
  • навколишнє природне середовище: покращення стану довкілля.

Процедура реєстрації пестицидів і агрохімікатів у законодавстві України узгоджується із процедурами ЄС.

Як писав AgroPolit.com, Україна може прийняти обмеження торгівлі з ЄС, якщо російське зерно в Європі заборонять. Також польські депутати хочуть повністю заборонити агропродукцію з України, рф та Білорусі.

в