5 березня 2024, 14:30, Рослинництво

Українське виробництво соняшникової олії втрачає рентабельність

За словами експертів, рентабельність виробництва соняшнику в Україні падає через низькі ціни на соняшник та шрот. Про це повідомляє Agricensus.

Виробники соняшникової олії та шроту перебувають під тиском у всьому Чорноморському регіоні після того, як ціни на продукти переробки впали протягом останнього місяця, знизивши маржу для виробників до мінімуму в деяких регіонах.

Ціни на соняшникову олію впали на 7% за цей період, тоді як ціни на шрот впали на 24% під тиском переважного та відносно низького попиту. Це призвело до скорочення маржі переробки в деяких регіонах, оскільки ціни на соняшник залишаються високими.

Це може призвести до скорочення виробництва, і трейдери очікують, що рівень виробництва скоротиться, особливо в Україні. Ціни на соняшникову олію від продавців знизилися в середньому на $60 – 70. за тонну — або 7% — протягом останнього місяця та становили $835 — 840 за тонну.

Експерти вважають, що ринок майже досяг свого мінімуму, але не виключають подальших коригувань у короткостроковій перспективі та вважають, що березень буде ключовим місяцем. Ціни на соняшниковий шрот в українських портах впали на 24%. Це пов’язано з тим, що пропозиція продукції в Чорноморському регіоні є більш ніж достатньою.

Як писав AgroPolit.com, повне закриття кордону з Україною буде ударом для польського агроекспорту. Також також поляки офіційно продовжили блокаду кордону

в