5 березня 2024, 12:10, Торгівля

Блокада кордону з Польщею: Україна вже втратила $500 млн

Від акцій протесту та блокади спільного кордону польськими фермерами Україна втратила вже $500 млн. Про це заявив посол України в Польщі Василь Зварич.

Дипломат закликав польських аграріїв розблокувати кордон і не піддаватися пропаганді. Він підкреслив, що ціни на зерно встановлюються на світових біржах, а там активно грає рф. Посол додав, що рф використовує продовольчий ринок в якості гібридної зброї у війні проти України, продовжуючи демпінгову політику.

Василь Зварич визнав, що блокада кордону серйозно ослабила економіку України. Посол наголосив, що розв’язана рф повномасштабна війна продовжується, а значить протестувальники наносять удар по оборонним можливостям України та безпеці Польщі.

Звертаюся до польських фермерів припинити безпідставне та шкідливе для наших дружніх країн блокування кордону з Україною. Правда в тому, що не Україна чи її агропродовольча продукція є джерелом ваших проблем. Україна не впливає на світові ціни на продовольство. Саме росія послідовно намагається дестабілізувати світовий та європейський ринки, послабити економіку як України, так і європейських країн, а також створити антиукраїнські настрої, щоб підірвати солідарність Європи з Україною», – підкреслив Василь Зварич.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як війна вплинула на аграрну торгівлю між Польщею та Україною. Також поляки офіційно продовжили блокаду кордону.

в