4 березня 2024, 14:30, Торгівля

Прем'єр-міністр Польщі обговорить з лідерами Литви протести фермерів

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск вирішив провести зустрічі у Вільнюсі з лідерами Литви на яких сторони хочуть обговорити протести польських аграріїв на спільному кордоні. Про це повідомляє Європейська правда.

Очільник польського уряду планує зустрітися з литовським президентом Гітанасом Науседою та прем'єром Інгрідою Шимоніте. Прем'єри мають обговорити підтримку України, посилення санкцій проти Білорусі та рф, ситуацію на спільному кордоні, напруженість на якому викликали протести польських фермерів.

Слід зазначити, що Дональд Туск заявив, що наполягатиме на внесенні змін до кліматичних правил Європейського Союзу, щоб зняти тягар з фермерів країни.

Останніми тижнями польські фермери вийшли на вулиці та заблокували кордон з Україною та деякими іншими сусідніми країнами в рамках протестів. Вони виступають проти того, що називають неконтрольованим припливом української аграрної продукції, а також проти Зеленого курсу ЄС, який має на меті звести до нуля викиди парникових газів до середини століття.

Туск підкреслив, що мова не йде про відмову від Зеленого курсу в цілому, але практично всі положення відповідного плану щодо сільського господарства є ще одним ударом, особливо зараз, у час війни та безмитної торгівлі.

Як писав AgroPolit.comміністр юстиції України відреагував на протести фермерів Польщі. Також Польща почала неофіційні переговори щодо зерна з Урсулою фон дер Ляєн.

в