3 березня 2024, 13:02, Торгівля

Експерти розповіли, як польська блокада кордону впливає на продукти в магазинах

За словами аналітиків, блокада польсько-українського кордону позначиться на вартості імпортних продуктів в українських магазинах. Про це повідомляє УНІАН.

Учасники ринку зазначають, що блокада змушує операторів шукати альтернативні маршрути постачання, що призводить до зростання цін на товари для споживачів. Фахівці розповіли, що лише для однієї торгової мережі втрати від зниження обсягу торгівлі можуть сягати 100 млн грн щотижня.

Аналітики підкреслюють, що найскладніша ситуація з продуктами, для перевезення яких потрібен певний температурний режим. Мова йде про рибу, овочі, фрукти та молочні продукти. Україна завозить з Польщі молочну сировину та тверді сири, тому ці товари на подорожчають найбільше.

Експерти зазначають, що українські споживачі зможуть знайти альтернативу польським молочним продуктам, оскільки вітчизняні ферми та сироварні пропонують широкий її асортимент. Дефіциту молочних продуктів аналітики не очікують.

Аналогічна ситуація характерна і для інших категорій імпорту з Польщі консервації, шоколаду, та фруктових соків. Експерти додають, що частка польських товарів по окремим категоріям займає 5%. Фахівці впевнені, що ці товари можна при необхідності замінити імпортом з інших країн, або українськими продуктами.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі можуть заборонити ввезення російської агропродукції. Також Туреччина та Україна готують угоду, яка вплине на ціни продуктів.

в