3 березня 2024, 11:01, Торгівля

Від блокади польського кордону гроші втрачають ЗСУ

Через блокаду польського кордону Україна недоотримала близько 8 млрд грн митних платежів за рахунок яких зараз фінансує ЗСУ. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, пише УНІАН.

Крім військових страждають і цивільні. Наслідком блокади кордону є подорожчення та затримки із постачанням усіх імпортних товарів, які найбільше ввозилися в Україну автомобільними шляхами з польського напрямку.

Найважливішим таким товаром є автогаз. На польський напрямок припадало 60% імпорту автогазу в Україну. За словами експертів, блокада може призвести до подорожчання пального на українських заправках на чверть.

Аналітики зазначають, що зараз вартість автогазу на АЗС підскочила на 2,5 грн. На заправках за літр просять 28 – 28,5 грн. За словами експертів, різкий стрибок відбувся, тому ціни надалі зростатимуть повільніше. Учасники ринку впевнені, що у разі продовження блокади, ціна на пальне може підскочити до 33 грн за літр. Аналітики не виключають і березневого дефіциту пального на українських заправках.

Ми зараз армію фінансуємо за рахунок податків і митних платежів. Це гроші, які не просто забрали з бюджету, а забрали у армії», – підкреслив Ярослав Железняк.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі можуть заборонити ввезення російської агропродукції. Також Туреччина та Україна готують угоду, яка вплине на ціни продуктів.

в