2 березня 2024, 12:06, Торгівля

Туреччина та Україна готують угоду, яка вплине на ціни продуктів

За словами експертів, ввізне мито Туреччини на українське молоко – 176%, але після введення зони вільної торгівлі з Україною, ставку мають зменшить вдвічі. Про це повідомляє УНІАН.

Аналітики впевнені, що турецька молочка в таких умовах практично вільно потраплятиме до України, а ось українську – турки обкладатимуть високим митом навіть в умовах вільної торгівлі. У відсотковому співвідношенні Туреччина знижує ставки сильніше за Україну.

Фахівці зазначають, що кінцева вартість українського товару для споживача у турецькому магазині знижується набагато помітніше, ніж для турецької продукції – в українському магазині. Після зниження мита турецький товар, в середньому, подешевшає в Україні на 5%, а український для турок – майже на 20%.

На це звертають увагу турецькі товаровиробники, які виступають проти Угоди. Однак більша частина аналітиків впевнена, що обидві країни прийняли політичне рішення щодо ратифікації зони вільної торгівлі і лише прагнуть її оновити.

Учасники ринку повідомляють, що в Угоду планують додати зміни, але металурги, аграрії та всі зацікавлені виробники не залучені до їх обговорення. Експерти вважають, що зону вільної торгівлі потрібно було вводити 10 років тому, бо зараз вже торгівля розвивається і так.

Як писав AgroPolit.comУкраїна та Туреччина продовжили транспортний безвіз. Також Туреччина допомагає рф торгувати краденим українським зерном.

в