1 березня 2024, 18:01, Торгівля

Польські фермери розпочали страйк на литовському кордоні

1 березня розпочався страйк фермерів на польсько – литовському кордоні під час якого поляки перевіряють вантажівки на пункті пропуску «Кальварія-Будзіск». Про це повідомили у муніципалітеті польської Кальварії.

Прикордонний пункт пропуску Кальварія – Будзіска відвідала віце-мер муніципалітету Кальварія Вайда Скуолієне. З самого ранку ситуація на кордоні перебуває під контролем відповідальних установ та служб по обидва боки кордону. На дорозі транспортні потоки регулюють, автомобілі проїжджають без обмежень.

Вантажівки, які прибувають з литовської сторони, направляються на місце для перевірки документів і вантажів, ведеться моніторинг торгівлі сільськогосподарською продукцією. Представники польських аграрних громад та мітингувальники зазначили, що акція протесту має на меті привернути увагу до транзиту російського та українського зерна через Литву.

В муніципалітеті підкреслили, що це нова форма протесту, якої поляки раніше не використовували. Заступник генерального директора Митного департаменту Вігантас Пайгозінас запевнив, що транзит та ввезення в країну такого зерна, яке використовується як для харчових продуктів, так і для кормів, не санкціонується, а обсяги, що перевозяться, є символічними і останніми місяцями зменшуються.

Як писав AgroPolit.com, через блокаду кордону польськими фермерами в Україні дорожчають автогаз, бензин та дизель. Також у Литві не знайшли доказів перепродажу українського зерна до Польщі

в