1 березня 2024, 14:30, Торгівля

Ситуацію використовують треті сторони: прем'єр Литви звинуватила рф у фермерських протестах

Тижнева блокада польськими страйкарями кордону з Литвою схожа на спроби рф посварити найбільших прибічників України. Про це заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, пише LRT.

Прем’єр-міністр заявила, що гібридна операція нагадує аргументи про те, що українське зерно, призначене для транзиту через Клайпеду до третіх країн, змінює призначення в Литві – його імпортують, а потім повертають до Польщі або перемелюють на борошно чи використовують в інший спосіб.

Інгріда Шимоніте підкреслила, що подібні заяви звучали й раніше, наприклад, про те, що українські біженці від війни отримують більше підтримки, ніж жителі європейських країн. За її словами, за даними митниці, торік до Литви було ввезено трохи більше 100 тис. т українського зерна, що дуже мало порівняно з литовським виробництвом.

Спроба стверджувати, що Литву використовують у якійсь зерновій каруселі, дуже нагадує спроби кремля розлютити двох найбільших прихильників України. Я б оцінила, що сам протест більше пов’язаний з політичним циклом, але помилки, використані в аргументації, дозволяють нам підозрювати, що цю ситуацію використовують треті сторони. Фермерські протести в країнах ЄС є однією з тем, яку найбільше обговорюють у своїх «шоу» російські пропагандисти», – сказала Інгріда Шимоніте.

Як писав AgroPolit.com, журналісти показали, в яких умовах залишаються українські водії на польському кордоні. Також у Литві не знайшли доказів перепродажу українського зерна до Польщі.

в