1 березня 2024, 12:10, Торгівля

У Литві не знайшли доказів перепродажу українського зерна до Польщі

Міністерство сільського господарства та митниця не знайшли доказів того, що українське зерно переправляють з Литви до Польщі, продаючи під виглядом власної продукції. Про це заявив литовський міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас, пише LRT.

Він підкреслив, що блокадою кордону фермери Польщі намагаються привернути до себе увагу. Міністр зазначив, що до Литви імпортується більше польського зерна, ніж литовського до Польщі, і назвав безпідставними побоювання фермерів сусідньої країни.

За словами урядовця, протестуючі польські фермери не подали Литві скарг чи доказів того, що частина українського зерна, яке привозять до Литви, перетворюється на литовське і повертається з Литви до Польщі.

Блокування міжнародного коридору, який є особливо важливим для трьох балтійських держав, природно, приверне багато уваги, і це один із способів привернути цю увагу. Я б так сказав що Литва є інструментом для польських фермерів, тому що хоча ми намагаємося знайти перелік проблем, які ми могли б вирішити у співпраці, ми досі не маємо цього списку. І в офіційній статистиці наше співвідношення торгівлі, включно з зерном між Литвою та Польщею, на користь Польщі – польського зерна ми імпортуємо більше, ніж експортуємо з Литви», — наголосив Кястутіс Навіцкас.

Як писав AgroPolit.com, Польща почала активніше купувати агропродукцію в рф та Білорусі. Також в Литві відреагували на блокаду кордону з Польщею.

в