1 березня 2024, 09:50, Фінанси

Польща почала активніше купувати агропродукцію в рф та Білорусі

Імпорт агропродукції з рф до Польщі перевищив показники 2021 року, досягнувши $117 млн. Про це повідомляє Українська правда.

Імпорт олійних та зернових збільшився більш ніж удвічі. Обсяги імпорту олії залишилися майже незмінними. Значно менше до Польщі почали завозити російських шротів та їх залишків. Їхній імпорт з показника 2021 року у $25 млн впав до $1 млн у 2023 році.

Журналісти видання стверджують, що з ввезенням до Польщі білоруських продуктів складається схожа ситуація. Імпорт європейською країною шротів, олійних та зернових з Білорусі поступово зростав у 2022 та 2023 роках. Польща загалом заплатила Білорусі за придбану аграрну продукцію у минулому році $55 млн

В закупленій сусідньою країною продукції був ріпаковий шрот. Мова йде про залишки переробки ріпаку. Їх використовують в приготуванні кормів для домашніх тварин. Під тиском протестувальників у вересні 2023 року польська сторона ввела заборону на ввезення такої продукції з України, але імпорт її з Білорусі продовжився. За жовтень і грудень поляки придбали ріпакового шроту у Білорусі на $7,7 млн.

Незважаючи на збільшення обсягів імпорту до Польщі російської та білоруської аграрної продукції, вони все ще поступаються українським.

Як писав AgroPolit.com, в Литві відреагували на блокаду кордону з Польщею. Також в Польщі обіцяють покарати провокаторів, які розсипали українське зерно.

в