29 лютого 2024, 18:02, Торгівля

Агроекспорт України на 90% забезпечується морським шляхом

Україна використовує відкритий в Чорному морі власний зерновий коридор, щоб забезпечити 90% аграрного експорту. Про це повідомив очільник комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради Данило Гетманцев.

Загальний показник українських експортних поставок сягає 29,1 млн т зернових та зернобобових культур, а також готового борошна. Такі результати вдалося зафіксувати станом на лютий за підсумками 2023 – 2024 маркетингового року.

Очільник комітету вважає, що реалізація аграрної продукції залишається основною статтею українського експорту. Аграріям вдалося продати найбільше кукурудзи – 15,8 млн. т. Менше вони реалізували пшениці на зовнішньому ринку – 11,5 млн. т. Аутсайдером за показником експорту серед зернових культур залишається ячмінь з результатом 1,6 млн. т.

Слід зазначити, що морський коридор стає ще більш важливим в умовах, коли польська сторона заявила, що розглядає варіант повного закриття кордону між двома країнами. В сусідній країні зазначили, що це рішення може бути тимчасовим.

Залежність від суходільного коридору на західному кордоні зменшується, хоча є напрямки, по яким це буде необхідно робити з точки зору організації логістики», – зазначив Данило Гетманцев.

Як писав AgroPolit.com, експерт назвав основну проблему аграріїв під час захисту озимої пшениці. Також в Литві відреагували на блокаду кордону з Польщею.

в