1 березня 2024, 08:30, Рейдерство

Туреччина допомагає рф торгувати краденим українським зерном

За словами експертів, нейтральні відносини рф та Туреччини допомагають країні – агресору обходити санкції для продажу зерна, яке окупанти крадуть в Україні. Про це повідомляє УНІАН.

Це питання вже обговорювали представники обох країн, коли українська делегація відвідала Туреччину. Міністр транспорту та інфраструктури Туреччини Абдулкадір Уралоглу запевнив українських колег, що проблема, яка стосується обходу санкцій рф нібито вирішується.

Експерти підтверджують, що російський експорт до Туреччини справді знизився до $631 млн. Його падіння досягло в січні 39%. Рік тому показники експорту сягали $1 млрд. Проблема в тому, що за словами аналітиків, причиною такого падіння стала не зміна політики Туреччини, а її побоювання вторинних санкцій від США.

Міністр інфраструктури Туреччини визнав, що рф має в Туреччині свої «лазівки» для вивезення зерна, вкраденого з окупованих територій України. Формально Туреччина обіцяє контролювати надходження такого зерна, але росіяни легко обходять такий контроль, вимикаючи транспондери на кораблях, що йдуть з окупованого Криму.

Експерти підкреслюють, що відсутність прозорості характерна не лише для зерна, оскільки через Туреччину до України можуть потрапляти і російські товари під виглядом іноземних.

Як писав AgroPolit.comТурецька допомога українському агроекспорту не є проявом альтруїзму. Також український агросектор став більш залежним від Туреччини:

в