29 лютого 2024, 15:40, Торгівля

Порушення принципу вільного пересування ЄС: в Литві відреагували на блокаду кордону з Польщею

Заплановане блокування польськими фермерами дороги на литовсько-польському кордоні може порушити принцип Євросоюзу щодо вільного пересування товарів і людей. Про це заявила міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, пише LRT

Польські фермери планують з п’ятниці на тиждень перекрити дорогу на колишньому пункті пропуску «Будзісько – Кальварія», побоюючись, що частина імпортованого до Литви українського зерна повертається до Польщі.

За словами Армонайте, у цій ситуації особливо важливою була б роль і присутність на кордоні посла Литви в Польщі. Посада посла Литви в Польщі вакантна з початку вересня, оскільки президент і МЗС не можуть домовитися про відповідну кандидатуру. Сувалкський провал – це смуга суші довжиною близько 100 кілометрів на литовсько-польському кордоні.

Важкі транспортні засоби будуть перенаправлені на додаткову стоянку, де їх перевірятимуть, і там будуть черги. Наскільки я розумію, потік людей не зупиниться, але ми все ще є членами вільного Європейського Союзу, де рух товарів і людей має бути вільним. Будь-яке перешкоджання цьому руху потенційно може порушувати свободу пересування. Посол Литовської Республіки повинен бути в цей момент у Сувалках, а не в сварках між офісом президента та МЗС», – сказала Аушріне Армонайте.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі обіцяють покарати провокаторів, які розсипали українське зерно. Також українська сторона заперечує обговорення з Польщею закриття кордонів.

в