29 лютого 2024, 14:31, Земля

Кількість років на розмінування земель в Україні планують скоротити з 700 до 7

Україні на повне розмінування сільськогосподарських земель потрібно близько 700 років, але цей термін планують зменшити до 7 років. Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі Українського радіо.

За словами фахівця, Україна залишається найбільш замінованою державою в світі, тому що 176 тис. квадратних кілометрів її території є потенційно небезпечними. Міністр підкреслив, що прискорити розмінування планують завдяки появі обладнання, розробленого приватними компаніями, а також розвитку ринку розмінування.

Руслан Стрілець наголосив, що повне розмінування земель можливо лише за умови перемоги України у війні та звільнення територій від окупантів. Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що для розмінування України необхідно залучити 10 тис. саперів та витратити $37 млрд.

Питання розмінування стоїть дуже гостро, це перший пункт у восьмому розділі «Формули миру» президента Володимира Зеленського. Міністерство економіки України очолює цей трек із розмінування. Для повного розмінування України треба було 700 років. Ухваливши низку урядових рішень і певні моделі розвитку розмінування, як ринку, ми вже маємо зниження кількості цих років до 70», — сказав Руслан Стрілець.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі обіцяють покарати провокаторів, які розсипали українське зерно. Також Українська сторона заперечує обговорення з Польщею закриття кордонів.

в