29 лютого 2024, 09:50, Торгівля

Українська сторона заперечує обговорення з Польщею закриття кордонів

Представники України та Польщі 28 лютого провели переговори про розблокування кордону, під час яких опція припинення торгівлі не згадувалася. Про це заявив торговий представник України Тарас Качка.

Він зустрівся з міністром розвитку та технологій Польщі Кшиштофом Гетьманом та міністром сільського господарства Чеславом Секерським. Переговори тривали 4 години. Представник України заявив, що пропозиції прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо розблокування кордону є важливими для того, щоб побудувати взаєморозуміння.

Тарас Качка зазначив, що припинення торгівлі, яка в річних параметрах становить $11,7 млрд, навіть на день — це «надто болісно, ​​і це не кажучи про транзит». Слід зазначити, що прем'єр Польщі Дональд Туск заявив, що кордон з Україною на якийсь час можуть повністю закрити, припинивши двосторонню торгівлю.

Ми змогли порозумітися і працюємо над конструктивним рішенням, як розблокувати кордон та врахувати інтереси фермерів Польщі та України. Це непросто, але можливо. За всі чотири години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск — це було б дуже болючим рішенням для наших економік», – зазначив Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі більшість опитаних чоловіків звинувачують попередній уряд в протестах фермері. Також Польща та Україна почали перемовини про повне закриття кордону для торгівлі.

в