28 лютого 2024, 18:01, Торгівля

Польща та Україна почали перемовини про повне закриття кордону для торгівлі

Польща та Україна почали перемовини про тимчасове закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Про це повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише RMF24.

Він зазначив, що перебуває в постійному контакті з представниками української влади. Дональд Туск підкреслив, що сторони повинні знайти рішення, яке захистить ринок і фермерів від нерівної конкуренції.

Глава польського уряду зазначив, що він готовий до серйозної розмови про ліміти, а ті правила, які пропонують Брюссель і Київ, для Польщі неприйнятні. За його словами, Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022 – 2023 роки, а час до війни. Він додав, що за такого підходу ліміти були б набагато більш обмежувальними і, отже, не становили б загрози для польських виробників.

Ми ведемо переговори з українською стороною про тимчасове закриття кордону та обмін товарами. Про це поговорю з польськими фермерами. У нас дуже серйозна проблема. Ми є найбільш проукраїнською державою і нацією, але ми також маємо найбільші проблеми в усій Європі через російсько-українську війну. Ця ціна занадто висока. Ми не можемо це заплатити. Ми постійно шукаємо рішення, яке захистить польський ринок від наводнення значно дешевшою сільськогосподарською продукцією» , – сказав на Дональд Туск.

Як писав AgroPolit.com, українські аграрії змушені конкурувати з країнами третього світу. Також більшість поляків звинувачують ЄС, а не Україну в протестах фермерів 

в