28 лютого 2024, 15:40, Торгівля

Українські аграрії змушені конкурувати з країнами третього світу – експерт

Українські аграрії на європейському ринку конкурують з колегами з країн третього світу, а не з європейськими фермерами. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону.

За його словами, українські виробники не можуть витіснити європейських фермерів з ринку ЄС. Представник Мінагро закликав не дискредитувати українську аграрну продукцію. Тарас Висоцький підкреслив, що фермери України змушені за рахунок ціни, собівартості та якості конкурувати з країнами, що не входять до Євросоюзу.  

За підрахунками першого заступника міністра, станом на січень поточного, 86% агропродукції Україна експортує завдяки морському шляху через порти Дунайського регіону та Великої Одеси. Однак, за словами Тараса Висоцького, українським фермерам важко, наприклад продавати аграрну продукцію німецьким споживачам через складну логістику. За словами фахівця, Євросоюз імпортує аналогічну продукцію з інших країн, закупаючи значно більші обсяги, ніж пропонує Україна.

У нас виникає питання: якщо в будь-якому разі Європейський Союз потребує цієї продукції і купує її в третіх країнах, то навіщо дискредитувати Україну?» – запитав Тарас Висоцький і додав, що це нелогічно.

Як писав AgroPolit.com, більшість поляків звинувачують ЄС, а не Україну в протестах фермерів. Також поляки заплатять за знищене українське зерно

в