28 лютого 2024, 11:01, Торгівля

Танк та вогні: в центрі Варшави пройшов масштабний протест фермерів

Тисячі польських аграріїв влаштували протест у Варшаві, виступаючи проти «зеленого курсу» ЄС та ввезення агропродукції з України. Про це повідомляє polsatnews.pl.

На площі Дефілад протестувальники розвели багаття та запалили фаєри. У справу втрутилася поліція. Представники мітингувальників поспілкувалися зі спікером Сейму Шимоном Головнею. Потім пішли до кабінету прем'єр-міністра. Після мітингу представники фермерів повідомили, що переговори закінчилися безрезультатно і в столиці буде черговий протест.

Протести фермерів тривають у Польщі та по всій Європі. У центрі Варшави учасники акції зібралися на площі Дефілад перед Палацом культури і науки. На час протесту перед будівлею Сейму закрили шлагбауми. 

Трамвайний рух на Єрозолімській алеї припинили. Учасники несли прапори та банери. Написи включали гасло «стіна за фермером». Була також інсталяція з тюків сіна у формі танка, яку несли попереду.

На початку ходи мітингувальники рушили не в попередньо заявленому напрямку, а в іншому. Вони рухалися у бік Центрального вокзалу, а не кільцевої дороги. Потім мітингувальники розвернулися та пішли раніше заявленим маршрутом. Поліцейські сказали мітингувальникам чекати на автомобіль із звуковою системою. Фермери не захотіли чекати і проштовхнули поліцію.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі заявили, що ЄС має повернутися до довоєнних правил торгівлі продовольством з Україною.Український агроекспорт зробив нерентабельним виробництво у всьому ЄС 

в