26 лютого 2024, 09:50, Торгівля

Туреччина може допомогти Україні з експортом зерна через порт Миколаєва – Зеленський

Українська сторона закликає Туреччину на дипломатичному рівні допомогти з розблокуванням портів Миколаївщини, щоб розширити зерновий коридор. Про це заяви президент України Володимир Зеленський, пише УНІАН.

Глава держави підкреслив, що турецький президент Реджеп Ердоган має можливість допомогти Україні відкрити порт у Миколаєві, завдяки якому можна збільшити експорт українського зерна. За словами президента, офіційні представники України впевнені, що під час  першого інавгураційного «Саміту миру» відповідне питання можна вирішити.

Володимир Зеленський додав, що розраховує на участь Реджепа Ердогана у цьому саміті. Слід зазначити, що восени 2023 року після того, як рф зірвала «зернову угоду» Україна створила власний зерновий коридор.

Щодо нової угоди про зерно, як я й казав президенту Ердогану, ми за те, щоб ми розширювали ці коридори. Ми будемо вдячні, якщо ще з'явиться додатковий маршрут, але ми не шукаємо альтернативи тому, що зараз працює. Ми розмовляли, щоб відкрити море. Миколаївщина для нас також є дуже важливою. І зараз я знаю, що Туреччина обговорювала з генеральним секретарем ООН Гутеррішем можливості вільного мореплавання, судноплавства в Чорному морі. Ми готові до такої розмови», – сказав Володимир Зеленський.

Як писав AgroPolit.com, США допоможе Україні знайти альтернативні шляхи експорту зерна. Також від блокади кордону більше втрачає Польща ніж Україна.

в