23 лютого 2024, 16:01, Торгівля

У Польщі вирішили захиститися від українського соку, олії та інших продуктів

Польська влада планує обмежити ввезення з України цукру, м'яса птиці, яєць, замороженої малини, яблучного соку, соняшникової та ріпакової олії. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський.

Польський міністр нагадав, що аграрні протести вже відбувалися восени 2023 року і були результатом помилок попереднього уряду. Він зазначив, що тоді аграрії протестували через надмірний імпорт агропродукції з України, падіння рентабельності виробництва, а також зростання витрат, зокрема підвищення цін на енергоносії, добрива та засоби захисту рослин.

Очільник польського міністерства додав, що нині протестуючі фермери мають рацію, висловлюючи свою опозицію щодо ситуації, в якій опинилося сільське господарство Польщі.

Польський міністр назвав основні причини протестів фермерів, якими є:

  • необґрунтовані та надмірні вимоги Зеленого курсу ЄС;
  • надмірне надходження агропродукції з України;
  • падіння рентабельності сільськогосподарського виробництва.

«Єврокомісія має зрозуміти протестуючих фермерів, що будь-які зміни мають бути справедливими, а подальші ідеї щодо зміни клімату та навколишнього середовища мають бути прозорими, раціональними та підготовленими в тісній співпраці з фермерами», – підкреслив Чеслав Сєкерський.

Як писав AgroPolit.com, посол України в Польщі відреагував на провокацію з ріпаком. Також в Польщі невідомі висипали з вагонів український ріпак.

в