23 лютого 2024, 10:01, Торгівля

Європейські фермери закликають ЄС обмежити торгівлю з Україною

Фермери Європейського Союзу звернулися до парламенту ЄС з проханням обмежити заходи вільної торгівлі, запроваджені на знак солідарності з Україною, які, на їхню думку, ставлять під загрозу економіку ЄС та його єдиний ринок. Про це повідомляє Bloomberg.

Відповідно до спільної заяви сільськогосподарських об’єднань, Єврокомісія зібралася, але не схвалила запропонований текст, який би змінив умови так званих автономних торговельних заходів.

Торговий безвіз ЄС відкрив для України після початку розв’язаної рф повномасштабної війни. Він включає лібералізацію торгівлі, призупинення мит, квот і заходів торгового захисту для ввезеної з України продукції. За останні кілька місяців лібералізація торгівлі стала частиною скарг фермерів з усього Євросоюзу.

Європейському парламенту вкрай необхідно вжити заходів. Без більш стратегічного погляду на Європу чекає подвійна невдача. З одного боку, збої на внутрішньому ринку, які, швидше за все, будуть посилюватися, а з іншого — традиційні українські ринки витісняються російським зерном та продуктами. Якщо Європейський парламент залишить текст без поправок, економічна стійкість секторів м’яса птиці, яєць, цукру, зерна та меду в ЄС опиниться під загрозою», – йдеться в заяві фермерів.

Як писав AgroPolit.com, від блокади кордону більше втрачає Польща ніж Україна. Також пункти пропуску на українсько-польському кордоні хочуть додати до критичної інфраструктури.

в