22 лютого 2024, 18:01, Політика

Від блокади кордону більше втрачає Польща ніж Україна

На думку експертів, від блокади кордону Польща втрачає більше ніж Україна, оскільки європейська країна експортує активніше, ніж імпортує. Про це повідомляє видання Експерт.

В 2022 році польський експорт вперше майже досяг показника у $10 млрд, а в минулому році він склав $6,6 млрд. Такі результати в рази перевищують український експорт до Польщі. Зараз на полицях супермаркетів України залишається багато польських овочів, фруктів та молочної продукції.

Україна не накладала обмежень на ці продукти. У свою чергу через протести польська сторона заборонила ввезення соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці через фермерські протести ще з серпня 2023 року.

Через польський кордон зараз Україна експортує 5% від всієї аграрної продукції  транспортованої до інших країн. Це стало можливо завдяки запуску українського морського коридору. За словами експертів, уряд Дональда Туска не має наміру вирішувати проблему протестів чи блокади кордону.

Польський прем’єр, вчергове заявивши про підтримку України, врешті відмовився від запропонованої президентом України Володимиром Зеленським зустрічі на кордоні. Зараз польська влада намагається використати Україну перед місцевими виборами, щоб заробити більше електоральних балів.

Як писав AgroPolit.com, пункти пропуску на українсько-польському кордоні хочуть додати до критичної інфраструктури. Також Україна створює експортний маршрут в обхід польського кордону

в