24 лютого 2024, 13:00, Тваринництво

Підрив Каховської ГЕС: рибна галузь України втратила 9,8 млрд грн.

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС завдав збитків рибному господарству України в 9,8 млрд грн. Про це повідомив тимчасовий виконувач обов’язків голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок, пише Укрінформ.

Глава агентства зауважив, що  для української рибної галузі руйнування греблі стало справжньою катастрофою. Ігор Клименок наголосив, що руйнування Каховської ГЕС обернулося величезною шкодою для системи меліорації українських земель.

За словами експерта, Каховське водосховище – це перлина рибного господарства України та джерело живлення найбільшої в Європі системи зрошення. Вона включала 26 зрошувальних систем, що забезпечували водою площу у 584 тис. гектарів.

На цьому водосховищі розташовані два державні рибовідтворювальні заводи. Це Херсонський виробничо-експериментальний завод із розведення молоді частикових риб та Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка Артющика. Їхнє існування під загрозою. Збитки рибного господарства внаслідок надзвичайної події попередньо оцінюють у понад 9,8 млрд грн. Збитки в галузі меліорації обчислюються десятками мільярдів гривень», – зазначив Ігор Клименок.

Як писав AgroPolit.comВолодимир Зеленський закликав Анджея Дуду та Дональда Туска зустрітися на кордоні. Також Орбан закликав звільнити ЄС від української агропродукції.

в