19 лютого 2024, 08:30, Земля

В Україні на лінії фронту смуга занедбаних сільськогосподарських земель сягнула 60 км

В Україні на лінії фронту утворилася смуга занедбаних земель шириною близько 60 км, яка за останні півтора року мало змінилася. Відповідні розрахунки навели в німецькому Інституті сільськогосподарського розвитку в країнах з перехідною економікою.

На лінії фронту розташовані великі військові укріплення та мінні поля. Експерти підкреслюють, що рекультивацію цих територій буде складною та дорогою навіть після закінчення бойових дій. Після вторгнення російські війська захопили майже половину Харківської області, в основному знищивши сільське господарство в регіоні.

Згодом українські війська звільнили значні території Харківщини. Враховуючи короткочасність окупації, сільське господарство в цьому регіоні вже відновлено. Лише посівні площі на крайньому сході Харківської області залишаються покинутими через близькість до лінії фронту.

На обох берегах Дніпра в Херсонській області виникла смуга занедбаних оброблених земель. Залишення оброблюваних земель у цьому регіоні менш масове, оскільки річка утворює природний бар’єр.

Загальна площа покинутих орних земель на проаналізованій території вздовж лінії фронту становить 13,9 тис. квадратних км, з яких 8 тис. або 57% знаходяться на території, контрольованій Україною.

Як писав AgroPolit.comаграрний комітет підтримав законопроєкт про пришвидшення зміни цільового призначення землі. Також в Україні хочуть спростити обіг насіння бавовнику.

в