18 лютого 2024, 12:35, Земля

Україна втратила 52 тис. квадратних кілометрів орних земель

В ході повномасштабної війни, розв’язаної рф, загальна посівна площа в Україні скоротилася на 52 тис. квадратних кілометрів, або на 18%. Відповідні розрахунки навели в німецькому Інституті сільськогосподарського розвитку в країнах з перехідною економікою.

Однак ці дані не розрізняють покинуті ріллі під контролем України та ріллі на територіях, окупованих рф. Окупантам в ході наступу вдалося захопити майже три чверті територій Херсонської та Запорізької областей, хоча їхні адміністративні центри залишаються під контролем України.

Росіяни захопили майже всю територію Луганської області і контролюють 57% Донецької області. Значна частина скорочення посівних площ припадає на території, окуповані рф.

Посівні площі збільшувалися в регіонах, віддалених від лінії фронту та кордонів з рф та Білоруссю. Деякі фермери перенесли частину своєї діяльності в безпечніші регіони та почали освоювати там незайняті території.

Нижча інтенсивність землекористування також сприяла падінню сільськогосподарського виробництва. Виробництво азотних добрив у 2022 році впало майже в п’ять разів порівняно з попереднім роком, головним чином через те, що найбільший український виробник – завод «Азот» у Сєвєродонецьку рік був окупований рф.

Як писав AgroPolit.comкартопля в Україні продовжить дорожчати. Також ембарго на агропродукцію діятиме до прийняття спільного з Україною рішення.

в