17 лютого 2024, 13:00, Торгівля

Завдяки роботі власного зернового коридору обробка вантажів в портах України зросла до 62 млн т

Відкритий Україною зерновий коридор в Чорному морі дозволив збільшити перевалку вантажів в портах на 5% до 62 млн т. Про це повідомляє GMK Center.

З усіх морських портів Одеського регіону тільки порт «Одеса» показав у 2023 році зростання перевалки на 9%, до 8,4 млн т.

За 2023 рік для навантаження через коридор прийняли 430 кораблів, відправили – 400 кораблів які експортували 12,8 млн т вантажів. За півроку роботи коридору з портів «Великої Одеси» вийшло 736 кораблів, які перевезли майже 23 млн т експортних вантажів, з яких понад дві третини – це агропродукція.

В роботі морського коридору пріоритет віддають зерновим вантажам, що стримує експортний потік інших видів продукції. Після перших позитивних результатів роботи морського коридору приблизно на початку жовтня 2023 року різко зріс вантажопотік у напрямку портів «Великої Одеси».

За даними УЗ, у листопаді-грудні 2023 року було зафіксовано рекордний місячний обсяг навантаження всіх видів вантажів у напрямку портів – понад 3,5 млн т на місяць.

Перевезення зернових у грудні 2023 року в напрямку портів зросли на 30% порівняно з листопадом – до 2,14 млн т. Через різке збільшення вантажопотоку залізницею в роботі залізничних станцій і портів почалися перебої.

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, що отримає Британія від безмитної торгівлі з Україною. Також Україні вдалося суттєво збільшити промисловий вилов риби.

в