17 лютого 2024, 12:19, Рослинництво

Через війну агросектор України втратив 28% доданої вартості

За 2021 – 2022 роки додана вартість аграрного сектора України через війну скоротилася на 28 відсотків. Відповідні розрахунки навели в німецькому Інституті сільськогосподарського розвитку в країнах з перехідною економікою.

Виробництво рослинництва впало, тому що, з одного боку, посівні площі більше не можна було обробляти, а з іншого боку, тому що врожайність сільськогосподарських культур впала через менше використання засобів захисту рослин та добрив.

Спостерігається зниження на регіональному рівні посівних площ і врожайності основних сільськогосподарських культур. За офіційною статистикою, українські аграрії у 2022 році зібрали 54 млн т зерна, що значно менше, ніж у передвоєнні роки.

Виробництво пшениці та кукурудзи у 2022 – 2023 маркетинговому році впало на 37% порівняно з попереднім роком. Особливо сильно від війни постраждали сільськогосподарські підприємства на півдні та сході країни. Тут також розташовані найбільш продуктивні сільськогосподарські угіддя.

Культивовані площі залишають, якщо їх обробка є фізично небезпечною або невигідною. Наприклад, вирощування стає нерентабельним, якщо війна призвела до руйнування важливої ​​сільськогосподарської інфраструктури, якщо робітники переїхали з прифронтових регіонів або були призвані до армії.

Як писав AgroPolit.com, закон про медичний канабіс розблокували. Також учасникам бойових дій хочуть надавати землю в оренду на пільгових умовах.

в