16 лютого 2024, 18:01, Фінанси

Агросектор України втратив від війни $80,1 млрд

Збитки та втрати, яких зазнав аграрний сектор України в результаті розв’язаної рф повномасштабної війни сягнули в $80,1 млрд. Про це повідомили у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Сума збитків агропромислового комплексу від руйнування Каховської греблі, часткове або повне знищення сховищ, рибного господарства та аквакультури, багаторічних посівів, вимушений забій худоби, а також знищення та крадіжка виробничих ресурсів та продукції оцінюється у $10,3 млрд.

Пошкодження сільськогосподарських машин та обладнання становлять найбільшу частку від загального обсягу збитків – 57%. За ними йдуть крадіжки виробничих ресурсів – 18% та пошкодження складських приміщень – 18%.

Станом на грудень 2023 року ця шкода зросла лише на 18% порівняно з лютим 2023 року, оскільки більшість активів, розташованих у зонах активних бойових дій, вже були пошкоджені протягом першого року війни.

$69,8 млрд агросектор України втратив від зниження урожаю – 49% від загальних втрат), зниження закупівельних цін на експортно орієнтовані товари – 35% втрат, зниження виробництва тваринницької продукції – 8%, зростання витрат на виробничі ресурси – 6%, зниження виробництва багаторічних культур (1%), втрати від рибальства та аквакультури – 1%.

Як писав AgroPolit.com, в РНБО назвали винного в провокації з зерном на польському кордоні. Також Василь Зварич вимагає покарати винних в розсипанні зерна на кордоні.

в