16 лютого 2024, 13:20, Земля

Податківці роз’яснили, кому і коли необхідно платити мінімальне податкове зобов’язання

Власники та орендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення мають сплатити мінімальне податкове зобов’язання за 2023 рік. Про це повідомили в Головному управлінні Державної податкової служби в Івано-Франківській області.

МПЗ за землю сплачують фізичні та юридичні особи, а також ФОПи, які виробляють та реалізують власну сільськогосподарську продукцію. Якщо за рік сплачені особою податки перевищують суму МПЗ, платити непотрібно.

У разі, якщо загальна сума податків не покриває МПЗ, різницю треба доплатити. Щодо земельних ділянок, переданих в оренду чи користування, за них МПЗ сплачує орендар, а не власник. Для орендарів сума мінімального податкового зобов’язання нараховується окремо.  

  • За 2023 рік ставка по МПЗ для юридичних осіб, ФОПів на загальній системі оподаткування та платників єдиного податку 1, 2 групи – 0,05%, або 5% НГО.
  • ФОПи – платники єдиного податку 4 групи платять половину від наведеної вище ставки – 0,025, 2,5% НГО.
  • За 2022 та 2023 роки при розрахунку МПЗ для юридичних осіб, ФОП-платників єдиного податку 2 та 3 групи та ФОПів-загальносистемників – 0,4, або 4% НГО
  • ФОПи – платники єдиного податку 4 групи мають сплачувати МПЗ за ставкою 0,02 або 2% НГО.

Як писав AgroPolit.comексперт пояснила, чому в Україні вирішили зробити ставку на переробну промисловість. Також завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%.

в