15 лютого 2024, 18:06, Торгівля

Польські фермери виступають не проти України: правозахисник розповів, чого хочуть протестувальники

Польські фермери, які в лютому відновили акції протесту на кордоні виступають не проти українських колег та перевізників, а хочуть справедливого підходу від ЄС. Про це заявив правозахисник Роман Матис, пише УНІАН.

Він підкреслив, що у Польщі аграрії протестують у 264 місцях. Експерт наголосив, що з них тільки кілька ділянок знаходяться на кордоні з Україною. Роман Матис зазначив, що протестувальники всередині країни блокують дороги у містечках, селах та безпосередньо у Варшаві.

Зараз аналогічні протести відбуваються у Нідерландах, Іспанії, Румунії, Бельгії, Франції, Німеччині та інших європейських країнах. Більшість з них навіть не мають спільного кордону з Україною і ніяк не пов’язані з вітчизняним експортом.

Що стосується спільних українсько-польських пропускних пунктів на кордоні, заблокованими залишаються Корчова, Ягодин, Рава Руська, Угринів та  Шегині.

Акція протесту польських фермерів проводилася скоординовано з їхніми іншими колегами з Європейського Союзу. Такі акції протесту проходять зараз у Франції, Німеччині, Іспанії, і власники тракторів з не меншим завзяттям блокують центр Парижу, ніж це роблять їхні колеги у Варшаві чи Дорогуську. Мета цієї акції — привернути увагу до вимог фермерів», — зазначив правозахисник Роман Матис.

Як писав AgroPolit.com, Українські перевізники вирішили заблокувати польський кордон. Також перевірки митників призвела до падіння імпорту добрив до України на 24,5%.

в