15 лютого 2024, 12:11, Торгівля

Польща та Україна не домовились про будівництво трубопроводу для рослинної олії

Рішення щодо трубопроводу для транспортування рослинної олії з України до польського Гданська прийняти не вдалося. Про це повідомляє Wnp.pl.

Юридичні сумніви та обставини, пов’язані з потоком іншої агропродукції з України, призвели до відсутності рішення щодо подальшої роботи над проектом можливого будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії з України до Гданська.

У 2022 році з української ініціативи сторони підписали попередню угоду про можливе будівництво трубопроводу, що сполучатиме Польщу та Україну, яким би йшла харчова олія до Гданська. Меморандум підписали тодішній міністр сільського господарства Генрик Ковальчик і його український колега Микола Сольський.

Генрик Ковальчик пояснив, що угода передбачає створення робочої групи, яка розробить технічні умови такої інвестиції, методи фінансування та економічну виправданість такого трубопроводу. У 2023 році польська та українська сторони залишалися в робочому контакті у зв’язку з обговоренням детальних юридичних питань та технічних можливостей будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії з України.

Через те, що проєкт такого типу в Польщі ніколи не був реалізований, до такої ідеї залишилося багато питань як з польського, так і з українського боку.

Як писав AgroPolit.com, Українські перевізники вирішили заблокувати польський кордон. Також перевірки митників призвела до падіння імпорту добрив до України на 24,5%.

в