15 лютого 2024, 11:00, Торгівля

Кількість агропродукції в експорті морем досягла двох третин

Завдяки відкритому Україною морському коридору, експортери змогли швидше і дешевше доставляти продукцію до інших країн, а дві третини експортованих товарів відносяться до агросектору. Про це повідомляє GMK Center.

Логістичному маршруту перешкоджають ракетно-дронні атаки росіян, статистика показує, що відправники вантажів готові нести додаткові ризики. Проблемою залишається і обмеженість пропускної здатності припортової та залізничної інфраструктури. З цієї причини з жовтня 2023 року з’явилися черги з вантажних вагонів.

На залізничних станціях середній термін очікування для вивантаження вагонів досягав 5 – 7 днів. До повномасштабної війни українська портова логістика залишалася найбільш масовою, а також доступною за вартістю. Близько 70% експортних вантажів України відправляли завдяки портам. За словами експертів, відкриття в 2023 році морського коридору мало значний позитивний вплив, розширивши можливості експортерів олійних зернових та інших вантажів.

Очікується, що у 2024 році середньомісячні поставки товарів через новий морський коридор становитимуть близько 7 млн т, з яких 4 млн т – продовольство. Це підтримає сільське господарство, промисловість, транспорт і оптову торгівлю», – вважають в НБУ.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, що отримає Британія від безмитної торгівлі з Україною. Також Україні вдалося суттєво збільшити промисловий вилов риби

в