14 лютого 2024, 16:50, Агрохімія

Перевірки митників призвела до падіння імпорту добрив до України на 24,5%

Загальний обсяг імпорту добрив в Україну в 2024 році зменшився на 24,5% до 89 тис. т, замість прогнозованого січневого показника у 100 тис. т. Про це повідомляє Інфоіндустрія.

Трейдери заявили, що від 100 до 110 тис. т товару прямувало до України, але через перевірки митних органів та взяття добрив на аналіз, процедури значно затягувались. В результаті з’явилися вантажі, що простояли на митниці по три тижні, що істотно вдарило по витратам імпортерів. Багато хто з них встиг продати цей товар аграріям.

Окремі трейдери виявилися змушені тримати партії добрив на митних терміналах в Польщі. Це великий обсяг товару, який зможуть оформити в лютому. Якщо подивитись на географію імпорту, то Болгарія залишається лідером.

В структурі імпорту збільшилась частка азотно-фосфорних та трикомпонентних добрив. Раніше падіння споживання цих добрив досягло трикратного значення.

Ситуація з виробництвом протилежна. Збільшення обсягів виробництва досягло 49% від великих компаній. Загальне виробництво добрив склало біля 197 тис. т. Всього в січні на ринок України поступило біля 290 тис. т добрив всіх видів. Болгарія ввезла 30 тис. т, Польща – 22 тис. т, Азербайджан – 14 тис. т, а Греція – 3 тис. т.

Як писав AgroPolit.comДональд Туск анонсував посилення прикордонного контролю української аграрної продукції. Також винним в розсипанні українського зерна на польському кордоні загрожує 5 років в’язниці.

в