14 лютого 2024, 15:40, Рослинництво

Українські аграрії відмовляються від кукурудзи і роблять ставку на сою – прогноз на 2024 рік

В 2024 році в Україні прогнозують збільшення посівних площ для сої та цукрових буряків та зменшення їх для кукурудзи. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України, посилаючись на опитування щодо планів аграріїв.

70% опитаних аграріїв наголосили, що хочуть збільшити посівні площі для сої. Збільшення має сягнути 21% у порівнянні з минулим роком. Аграрії вказали на зацікавленість у ярому ріпаку.

Частина виробників хоче уперше посіяти ріпак. Посівні площі для цієї культуру мають збільшитися на 24%. 60% аграріїв, які сіяли цукрові буряки минулого сезону планують розширювати їх площі. Загальне зростання посівів цієї культури в Україні може сягнути 17%. Загалом посівні площі для ярих культур у 2024 році аграрії можуть скоротити на 0,5 млн га.

Також пріоритетними залишаються зернобобові, посівні площі під якими збільшаться на 11%, і ярий ячмінь – на 7%. Зростання інтересу до ячменю може бути пов'язане з розширенням географії морських відвантажень. Посіви ярої пшениці зростуть на 2%. При цьому посівні площі під кукурудзу зменшаться на 9%. Також потенційно можуть зазнати скорочення площі під соняшником. Але станом на сьогодні більшість аграріїв ще не прийняли кінцевого рішення щодо площ посіву цієї культури», – зазначили в Мінагро.

Як писав AgroPolit.com, у 2024 році в Україні планують засіяти стільки ж зерна, але якість його падає. Також через погану погоду в ЄС очікують зниження врожайності.

в