14 лютого 2024, 14:30, Торгівля

Протести проти правил ЄС і українського агроекспорту: чеські фермери приєдналися до акції

Чеські аграрії приєдналися до європейських протестів проти аграрної політики Євросоюзу та надмірного експорту зерна з України. Про це повідомляє irozhlas.cz.

Масові демонстрації аграріїв в Чехії мають відбутися 22 лютого. Нещодавно фермери протестували в багатьох європейських країнах через спротив Зеленому курсу ЄС. Фермери також вказують на зростання витрат або «нечесну» іноземну конкуренцію.

Аграрні делегації обговорювали проблеми, пов’язані з політикою ЄС, і її вплив на сільське господарство в Польщі з єврокомісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським.

Вимоги до уповноваженого подали організації з Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Литви та Латвії. Йдеться серед іншого про заклик до кращого регулювання українського аграрного експорту до ЄС.

За останні тижні демонстранти, які вимагають кращих умов для фермерів, ускладнили транспортне сполучення і заблокували кордони у Франції, Німеччині, Польщі, Румунії, Іспанії та Португалії. Протести пов'язані не лише з зусиллями Євросоюзу боротися зі зміною клімату, а й з відкриттям ринку для дешевої української продукції.

Ціни на такі товари, як пшениця та курка, значно падають. Це пов’язано з відкриттям вільного ринку щодо України», – зазначив аграрний міністр Чехії Марек Виборний.

Як писав AgroPolit.comпольські фермери планують повністю перекрити агроекспорт України. Також в Польщі розкритикували заяви мера Львова щодо розсипаного зерна.

в