14 лютого 2024, 11:03, Фінанси

Українська сторона заперечила відмову від 96,5 млрд євро допомоги від ЄС

Умови інтеграції аграрного сектора України в Європейський Союз будуть визначені під час переговорів, заявила українська сторона, заперечуючи, що Київ розглядає можливість пом’якшити вимоги Зеленого курсу ЄС. Про це повідомляє Reuters.

Раніше високопоставлений чиновник повідомив, що Україна може розглянути можливість відмовитися від аграрних субсидій ЄС в обмін на послаблення вимог Зеленого курсу під час переговорів про вступ, які починаються наступного місяця.

Україна, яка має величезний аграрний комплекс, здатний прогодувати сотні мільйонів людей, була запрошена до ЄС минулого року і в березні почне галузеві переговори про вступ, щоб гармонізувати своє законодавство з вимогами ЄС.

Київ може отримати 96,5 млрд євро субсидій від Спільної сільськогосподарської політики ЄС протягом семи років, якщо чинні правила будуть застосовані до розширеного союзу.

Умови приєднання аграрного сектору України до Спільної аграрної політики ЄС будуть визначені в ході переговорного процесу. Ні про яку відмову від субсидій і дотацій не може бути й мови, оскільки правила мають бути однакові для всіх», – йдеться в окремих заявах віце-прем’єр-міністра Ольги Стефанішиної та міністра сільського господарства Миколи Сольського.

Як писав AgroPolit.com, Дональд Туск анонсував посилення прикордонного контролю української аграрної продукції. Також польський міністр через Єврокомісію хоче домогтися блокування українського агроекспорту.

в