14 лютого 2024, 09:50, Торгівля

Україна готова експортувати весь урожай зерна до травня – заява Британії

За даними зовнішньополітичного відомства Великої Британії, Україна має намір експортувати все зерно з врожаю 2023 року, незважаючи на російські атаки на українські порти та інфраструктуру, але Організація Об’єднаних Націй попереджає, що експортна ситуація в Чорному морі залишається нестабільною. Про це повідомляє Reuters.

У 2023 році в Україні було зібрано близько 80 млн т зернових і олійних, у тому числі в 2023 – 2024 маркетинговому році надлишок експорту склав 50 млн т. Експорт українського зерна станом на 9 лютого досяг 25,2 млн т.

Представники британського уряду заявили, що якщо Україна продовжуватиме перевозити 6 млн т щомісяця сушею та морем, вона зможе експортувати весь врожай 2023 – 2024 років до травня. Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон назвав прогноз експорту «чудовою новиною» для України.

Це відбувається в той момент, коли Україна стикається з нестачею боєприпасів і невизначеністю щодо майбутнього військової допомоги США, яка була припинена через опозицію республіканців.

Незважаючи на неодноразові російські атаки на українські порти та інфраструктуру, Україні вдалося відтіснити значну частину російського флоту з Криму, забезпечивши всесвітньо важливий експортний маршрут у Чорному морі», — заявив Девід Кемерон.

Як писав AgroPolit.com, Україна почала ввозити соняшникову олію до Туреччини замість рф. Також у 2024 році в Україні планують засіяти стільки ж зерна, але якість його падає.

в