13 лютого 2024, 18:01, Інвестиції

Україна може відмовитися від 96,5 млрд євро субсидій аграріям при вступі в ЄС

Україна може розглянути можливість відмови від аграрних субсидій Європейського Союзу в обмін на пом’якшення вимог блоку щодо «Зеленого курсу» під час переговорів про вступ, які розпочнуться наступного місяця. Про це повідомляє Reuters.

Україна, яка має величезний аграрний комплекс, здатний прогодувати сотні мільйонів людей, була запрошена до ЄС минулого року і в березні почне галузеві переговори про вступ, щоб гармонізувати своє законодавство з вимогами ЄС.

Інтеграція величезного сільськогосподарського сектора України, який до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році був четвертим у світі постачальником зерна, до Європейського Союзу, ймовірно, буде дуже чутливим як у політичному, так і в економічному плані.

Київ може отримати 96,5 млрд євро субсидій від Спільної сільськогосподарської політики ЄС протягом семи років, якщо чинні правила будуть застосовані до розширеного союзу. Однак Зелена угода ЄС, яка десятиліттями встановлює сільськогосподарські правила для 27 членів блоку, може ускладнити бізнес для українських фермерів.

Мені здається, що ідеальна стратегія переговорів це досягти менших обмежень у торгівлі, менших обмежень щодо навколишнього середовища для фермерів, і ми готові обміняти це на субсидії», – сказав український чиновник.

Як писав AgroPolit.comДональд Туск анонсував посилення прикордонного контролю української аграрної продукції. Також винним в розсипанні українського зерна на польському кордоні загрожує 5 років в’язниці.

в