13 лютого 2024, 15:40, Торгівля

Аграрний міністр Польщі вибачився за провокацію з розсипаним на кордоні зерном

Аграрний міністр Польщі Чеслав Сєкерський заявив, що від імені польських фермерів просить вибачення за «вчинок відчаю» з розсипанням українського зерна на спільному кордоні. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства Польщі.

Чеслав Сєкерський попросив з розумінням ставитися до надзвичайно важкої ситуації в якій опинилися польські фермери. Урядовець додав, що Польща продовжує технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хоче визначити умови торгового обміну, які б обмежили надходження агропродукції, яка порушує стабільність ринків. При цьому Чеслав Сєкерський назвав надто різкою і емоційною реакцію представників української влади на провокацію з зерном.

Треба визнати, що ситуація напружена. Польські фермери висипали частину зерна з українських вантажівок. Як на мене, це не правильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт у них немає грошей на закупівлю добрив та засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхній відчай» – зазначив Чеслав Сєкерський.

Як писав AgroPolit.com, Дональд Туск анонсував посилення прикордонного контролю української аграрної продукції. Також винним в розсипанні українського зерна на польському кордоні загрожує 5 років в’язниці

в