11 лютого 2024, 13:01, Торгівля

Україна почала ввозити соняшникову олію до Туреччини замість рф

Туреччина протягом останніх кількох років була головним покупцем соняшникової олії російського виробництва, але в умовах війни Україна стала активно експортувати до регіону соняшник, тому обсяги виробництва соняшникової олії всередині країни зросли, а обсяги її імпорту знизилися. Про це розповів виконавчий директор Масложирової спілки рф Михайло Мальцев, пише УкрАгроКонсалт.

Згідно з даними джерела, минулого року Україна стала активніше захищати сектор переробки, постачаючи за кордон менше соняшника. У Туреччині ж урожай цієї культури скоротився через землетруси та несприятливі погодні умови. Тому країна купуватиме більше продукції за кордоном.

За підсумками 2023 року Туреччина скоротила закупівлю соняшникової олії з рф на третину, залишаючись ключовим ринком для російських експортерів.

Туреччина переключилася на ввезення олії з України, яка демпінгувала на ринку до кінця 2023 року. Туреччина є головним покупцем соняшнику та соняшникової олії у Чорноморському регіоні. Тільки для покриття внутрішніх потреб їй необхідно приблизно 1,4 млн т соняшникової олії на рік, крім того, приблизно такі ж обсяги продукту йдуть із країни на експорт», – зазначив Михайло Мальцев.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина запровадила санкції проти російських кораблів, що йдуть з Криму. Також відкриття портів стало головним досягненням України у 2023 році.

в