11 лютого 2024, 10:54, Рослинництво

У 2024 році в Україні планують засіяти стільки ж зерна, але якість його падає

Україна очікує, що посівні площі навесні 2024 року будуть такими ж, як і минулого року, хоча за найгіршого сценарію вони можуть трохи зменшитися. Про це заявив міністр сільського господарства України Микола Сольський, пише Reuters.

Україна є великим світовим виробником зерна та олійних культур, але її врожаї зменшилися після того, як рф вторглася та окупувала значні території. Війна, яка триває вже 24-й місяць, призвела до зростання світових цін на зерно та перервала постачання, особливо до бідніших країн.

Всього українські аграрії під урожай 2023 року засіяли 12,75 млн га ярих культур, у тому числі 5,7 млн ​​га зернових. Посівні площі становили 4 млн га кукурудзи, 5,3 млн га соняшнику і 1,78 млн га сої.

Я не очікую кардинальних змін щодо посівних площ. Якщо посівні площі будуть меншими, то це буде дуже незначне зменшення. Збільшення загальної посівної площі однозначно не буде. Я визнаю її скорочення, і відразу виникає питання, що тоді сіяти? У нас тільки три варіанти – соняшник, соя і кукурудза. Є одна проблема – мені здається, що насіння у нас стає все гірше і гірше. Мені здається, що фермери економлять на насінні озимої пшениці і це одна з причин гіршої якості пшениці», – сказав Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, Туреччина запровадила санкції проти російських кораблів, що йдуть з Криму. Також відкриття портів стало головним досягненням України у 2023 році.

в