11 лютого 2024, 09:44, Рослинництво

Протести іспанських фермерів: нові правила ЄС залишили країну без рису і паельї

Іспанський сорт рису, який традиційно використовують для приготування паельї, знаходиться під загрозою через грибок після того, як Європейський Союз заборонив пестицид, що його знищує. Про це повідомляє Reuters.

За словами експертів, це приклад того, як екологічні правила ЄС викликають гнів виробників. Три виробники рису в регіоні Валенсії заявили, що їхній урожай рису-бомби, сорту, який вирощують майже виключно в Іспанії, у 2023 році був вдвічі меншим за 10-річний середній показник у 2023 році через грибок Pyricularia, який спричиняє хворобу рису.

За словами фермерів, відповідний рис дуже ймовірно, зникне. Великі експортери широко використовують пестициди для захисту власних посівів. Фермери по всій Європі влаштували гнівні протести проти ЄС через обмеження, які, за їхніми словами, надають перевагу зовнішнім конкурентам. Цього тижня іспанські фермери протестували по всій країні.

Причиною протестів є боротьба ЄС за самодостатність у виробництві продуктів харчування на тлі порушених ланцюгів постачання. Європейська комісія була змушена відступити, оскільки президент Урсула фон дер Ляйєн запропонувала скасувати план ЄС скоротити вдвічі використання пестицидів.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі розпочинається загальнонаціональний страйк фермерів. Також в Польщі заявили, що повного перекриття кордону з Україною не буде

в