9 лютого 2024, 12:05, Фінанси

Закон про мобілізацію може може паралізувати роботу фермерських господарств - нардеп

У законопроекті про мобілізацію містяться контроверсійні норми щодо можливості вилучення транспорту для потреб армії. Про це повідомила народний депутат Юлія Клименко в ефірі телемарафону.

Вона зазначила, що законопроєкт, який 7 лютого підтримали народні депутати у першому читанні, змінює концепцію військо-транспортного боргу, робить його жорсткішим. За її словами, це може паралізувати роботу фермерських господарств, особливо невеликих, де замало транспорту.

Юлія Клименко зазначила, що немає доцільності вилучати таку сільськогосподарську техніку, як комбайни, сівалки, бо вони в армії не потрібні. При цьому вона визнала, що екскаватори, які можуть рити траншеї, а також машини для перевезення вантажів, потрібні Силам оборони.

Тепер до реєстру, який вестиме ЗСУ та ТЦК щодо транспортних засобів будуть передаватися дані не підприємствами та громадянами, а державними органами, зокрема, МВС. Ці транспортні засоби будуть на обліку і якщо вони будуть у реєстрі, то вони не зможуть бути продані, закладені, а також не зможуть пересуватися між областями. Це дуже контроверсійні пропозиції. Деякі сільськогосподарські підприємства мають землі у різних областях, то техніка не зможе переїхати», — наголосила Юлія Клименко.

Як писав AgroPolit.comексперт пояснила, чому в Україні вирішили зробити ставку на переробну промисловість. Також завдяки аграріям і бізнесу Україні в 2023 році вдалося збільшити ВВП на 5%

в