8 лютого 2024, 16:52, Рослинництво

В Україні хочуть спростити ввезення бавовника

До Верховної Ради внесли законопроєкт №10427-1, який стосується поширення сортів бавовника в Україні. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу: Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника в Україні. Проєкт закону передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовника встановивши можливість на період воєнного стану та протягом двох років з дня його завершення або скасування:

  • спрощеної процедури державної реєстрації сортів та державної реєстрації прав на сорти бавовника без проведення кваліфікаційної експертизи;
  • ведення в обіг насіння сортів бавовника та його використання без проведення сертифікації насіннєвого матеріалу;
  • ввезення на митну територію України без державних випробуваннь та промислового виробництва генетично модифікованого бавовнику, а також продукції, виробленої із його застосуванням, без державної реєстрації ГМО та отримання відповідних дозволів.

На думку авторів, прийняття проекту закону дозволить підтримати вітчизняні галузі промисловості, у тому числі підприємства критичної інфраструктури, та сільське господарство в умовах воєнного стану завдяки спрощенню умов для промислового виробництва продукції з бавовника в Україні.

Як писав AgroPolit.com, аграрний комітет підтримав законопроєкт про пришвидшення зміни цільового призначення землі. Також в Україні хочуть спростити обіг насіння бавовнику.

в