8 лютого 2024, 12:10, Торгівля

В Україні можуть закрити цукрові заводи через обмеження на експорт до ЄС

Введення обмежень для експорту українського цукру до Євросоюзу може негативно позначитися на вітчизняній цукровій галузі і стати причиною закриття цукрових заводів. Про це заявив виконувач обов’язків голови правління Національної асоціації виробників цукру України Назар Михайловин, пише Інтерфакс-Україна.

Керівник Укрцукру підкреслив, що у період 2023 — 2024 виробничого року на цукрових заводах України виробили близько 1,8 млн т цукру. За словами експерта, внутрішні потреби України сягають 900 тис. т. Він підкреслив, що Україна в таких умовах може експортувати 900 тис. т цукру.

Очільник галузевої асоціації зазначив, що якщо Євросоюз вирішить повернути квоти на агроекспорт чи застосувати обмеження, українські виробники цукру будуть змушені виводити свою продукцію на ринки інших держав, що не входять до ЄС. В першу чергу, за його словами, це можуть бути країни Африки та Азії.

Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно-орієнтована галузі. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав Назар Михайловин.

Як писав AgroPolit.com, Польща хоче обкласти додатковим податком українську олію та цукор. Також угорські фермери готуються перекрити український кордон.

в